Publikováno Napsat komentář

Mít 15 barů nebo nemít 15 barů, to je ta otázka!

Extrakce kávy

Při výběru espresso kávovaru můžete často vidět, jak se výrobce ohání tlakem 15 barů nebo ještě víc. Platí, že čím větší tlak, tím lepší? Na to se dnes podíváme.

Proč vlastně tedy výrobce mluví o tlaku 15 barů? Je to z toho důvodu, že při extrakci kávy, když jde voda přes kávu, tak by tato extrakce měla probíhat pod určitým tlakem. Tím ideálem je ovšem tlak pouze kolem 9 barů. U profesionálních espresso přístrojů se ten tlak může pohybovat někde mezi 8 až 10 bary, záleží na konkrétním přístroji. Nutno dodat, že ať už je tlak 8 barů nebo 9, tak až tak výrazně chuť kávy neovlivní, jak by se mohlo zdát.

Uváděný tlak 15 barů je tedy pouze marketingovým tahem, aby mohl výrobce uvádět nějakou hodnotu, dát něco hezkého na samolepku na krabici. Těch 15 barů je v zásadě maximální tlak, který dokáže vodní čerpadlo vyvinout.

Tlak při extrakci jde také nastavovat, bohužel pouze u opravdu profesionálních přístrojů k tomu stavěných. U plně automatického kávovaru obávám se tohoto nebudete schopni. Ostatně dle našeho názoru to opravdu není ani potřeba. Daleko větších změn v chuti dosáhnete změnou hrubosti mletí.

Pokud by vás zajímala extrakce kávy detailněji, tak zde je jeden hezký anglický článek, kde se věnovali přenastavování tlaku a měření extrakce, to znamená měření toho, kolik rozpustných látek bylo v připraveném espressu. Čím vyšší procento, tím větší extrakce a chtělo by se říci, že tím výraznější káva. Samozřejmě i u extrakce je nějaký strop, kdy káva při vysokém procentu extrakce přestane chutnat dobře.

https://compoundcoffee.com/experiments/12_Brew-Pressure-Impact-Sidamo-Guji

Pokud vás zajímá u tohoto tématu něco dalšího, tak dejte vědět, rádi to probereme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *