O nás

Kdo jsme

Jsme Martina a Darek Heliovi, manželé s dvěma dětmi, bydlící v Silůvkách nedaleko Brna. Potkali jsme se při studiu VŠ na brigádě, já (Martina) poslední den práce před státnicemi, Darek první den.. a už jsme spolu zůstali. Po několika letech bydlení v 1+1 v Brně a po následné svatbě jsme naznali, že je čas se přestěhovat do domu. A tak jsme se dostali do Silůvek, sice malé vesničky, ale zato bohaté na skvělé lidi a sousedy. Děkujeme jim všem za podporu, hlavně při rozjezdu pražírny.

Jak jsme ke kávě přišli

Před mnoha lety jsme jako většina lidí pili kafe ve stylu 3 v 1, rozpustné a podobně. Až jednou Darek zkusil French press a začal si kávu kupovat zrnkovou a mlet ji sám. No a abych mu udělala radost, pořídila jsem mu k narozeninám první pákový kávovar (levný model ze supermarketu). A jelikož nám tehdy po nějaké době začala příprava přes páku připadat zdlouhavá, sehnali jsme si automat z druhé ruky. Darek ho zprovoznil a zjistil, že ho to docela baví. Tak si jako hobby po práci založil živnost na opravu kávovarů.

K tomu ho napadlo, že bychom kávu nemuseli kupovat, ale mohli bychom zkusit si ji sami upražit. A nějak se to podařilo! Tak jsme si doma amatérsky pražili čerstvou kávu několik let :-). Mezitím zákazníků na opravy kávovarů přibývalo, ale nám přibylo dítě a jaksi ubyl čas i chuť se věnovat po běžné práci ještě něčemu dalšímu. Takže živnost opraváře byla nakonec ukončena.

Kávu jsme si pražili dál a časem automat vyměnili opět za pákový stroj, protože z toho je káva prostě nejlepší. Ano, trvá to, než se nahřeje, než si to kafe uděláte, ale teď je z toho malý obřad, na který se alespoň dvakrát denně těšíme a návštěvám čekání taky nevadí. No a protože už i druhé dítě dorostlo do školkového věku a byl čas vrátit se do práce, vyvstala otázka kam a co. Kdo má děti a ještě často nemocné, ví, že na plný úvazek se vrátit nejde. Tak jsme se odhodlali to risknout a rozhodli jsme se pražit kávu profesionálně.

Přes spoustu klasických překážek jako peníze, přestavba, všechna potřebná povolení, jsme se potýkali i se samotnou pražičkou. Servis a pomoc ze strany prodejce nulová, a než jsme na začátku přišli na to, že nám teplotní sonda ukazuje o cca 40°C míň, vyhodili jsme asi 20 kg nepitelného kafe… A od té doby statečně bojujeme se všemi nástrahami pražení, které jsme si neuměli ani představit. Venkovní počasí, tah komína, pořadí pražené dávky, jak se zrovna vyspíme, apod. :-).

Přes tohle všechno se snažíme, aby výsledný produkt, který se k Vám dostane, byl dle našich představ a chuťových buněk, a pokud možno i Vašich! O tom, jakým způsobem pražíme, se dočtete v sekci „Kdy a jak pražíme„. Tak snad Vám bude chutnat!