Kdy a jak pražíme

Kdy pražíme?

Při objednání přes e-shop až po zaplacení, nejpozději druhý den po připsání částky na náš účet. Pokud však máme požadovanou kávu upraženou, bude Vám ihned zabalena a další den odeslána.

Ale prosím, berte v potaz, že i když kávu chcete mít rychle u sebe doma, potřebuje „uležet“ alespoň 4 dny od upražení, aby se rozvinuly a prolnuly všechny chutě a vůně a aby se mohla projevit plnost chuti. Proto pokud Vám káva doma už dochází, objednejte si novou s předstihem ideálně alespoň 1 týden až 10 dnů.

K dispozici máme i kávu pro volný prodej, kterou pražíme průběžně v týdnu, abyste měli na výběr alespoň ze 2-3 druhů, pokud se zastavíte přímo a rovnou si chcete nějaká zrníčka odnést. Ale tento výběr je omezený, proto pokud chcete konkrétní druh kávy, objednejte přímo přes e-shop.

Jak pražíme?

Tak, aby nám i Vám káva chutnala co nejvíce. Kávu pražíme na střední stupeň (American/City podle druhu), kdy si káva uchovává většinu svých chuťových vlastností, zároveň však v zrnech proběhla karamelizace cukrů, takže výraznější kyselinka je lehce potlačena a káva dostává intenzivnější tělo. Tento stupeň pražení je vhodný nejvíce pro espresso a French press.

Některé druhy však mohou mít i světlejší pražení, např. Etiopie, Keňa, a většina afrických káv. A to proto, že jsou velmi ovocné, svěží a světlejší pražení tyto jejich vlastnosti podtrhuje. V této úpravě jsou vhodné na alternativní přípravy jako Dripper, French press, AeroPress, apod.
Pokud jste fanouškem světlejšího pražení, rádi Vám vyhovíme, pokud si objednáte celé 1 kg jednoho druhu, nebo nám zavolejte a určitě se domluvíme.

Na čem pražíme?

Spousta lidí nemá představu, jak taková pražička vypadá, proto Vám představujeme naši červenou krasavici, s kapacitou 3 kg zelené kávy. A ne, nestačí tam zelená zrna nasypat a počkat, až se upraží :-). V průběhu pražení je třeba hlídat spoustu věcí jako počáteční teplota, teplota zrn uvnitř bubnu, teplota odpadního vzduchu, regulovat přívod plynu a vzduchu a sledovat celkový vývoj pražícího cyklu. Taková malá alchymie, jejímž výsledkem je voňavá káva, která se ve Vašem šálku promění na tekuté zlato ..