Jakou kávu vybrat?

Jste tady poprvé, kávu máte jako dárek, nebo si jen nejste jisti, která káva je pro Vás ta nejvhodnější?
Poradíme 🙂

Podle způsobu přípravy:

Automatický kávovar
– na začátek doporučujeme naši směs Dalia espresso, která byla pro tento typ přípravy vytvořena (troška robusty zvýrazní její chuť a přidá trochu hořkosti, Etiopie vůni a Brazílie čokoládový nádech)
– pokud máte raději jemnější chuť, zkuste směs „Jihoamerická“ (Brazílie dodává čokoládový základ a Kolumbie trochu ovocné chuti a mírné hořkosti)
– a pokud chcete jednodruhovou arabiku, vybírejte podle specifikace chuti

Pákový kávovar
– hodí se téměř všechny kávy, tady záleží na chuťových preferencích
– pokud nejste na silnou kávu z páky zvyklí, začněte jemnějšími chutěmi jako Brazílie, Kolumbie nebo „Jihoamerická“
– pro začátek se vyhněte kávám, které mají v popisu nějaké citrusy či střední-vyšší aciditu (např. Malawi).

French press/Turek
– tady máte volnou ruku při výběru, řiďte se pouze chuťovými preferencemi
– i ovocnější a kyselejší kávy při tomto způsobu přípravy aciditu hodně ztratí, nicméně pro začátek doporučujeme opět Dalia espresso, „Jihoamerická“, či Salvador

Filtrovaná/překapávaná káva
– v tomto případě velmi vyniknou ovocné druhy káv, jako naturálně zpracovaná Etiopie Mulunesh Biftu nebo Kolumbie Marisol Ñañez
– pokud však holdujete výraznějším kávovým chutím, určitě se neztratí Dalia espresso, Salvador, nebo výběrová Brazílie Sao Silvestre

Podle intenzity:

Jemná
Brazílie, Jihoamerická“ nebo Papua Nová Guinea Tairora

Výrazná
Salvador, Dalia espresso, Brazílie Sao Silvestre, Indonésie Sumatra Hutan

Podle chuti:

Čokoláda, oříšky, koření
Brazílie, „Jihoamerická“, Dalia espresso, Salvador, Brazílie Sao Silvestre, Indonésie Sumatra Hutan

Ovocná, květinová
Dalia espresso, Papua Nová Guinea Tairora, Kolumbie Marisol Ñañez

Hořká
Salvador, Brazílie Sao Silvestre

S aciditou (kyselostí)
Etiopie Mulunesh Biftu, Papua Nová Guinea Tairora, Kolumbie Marisol Ñañez