Jakou kávu vybrat?

Jste tady poprvé, kávu máte jako dárek, nebo si jen nejste jisti, která káva je pro Vás ta nejvhodnější?
Poradíme 🙂

Podle způsobu přípravy:

Automatický kávovar
– na začátek doporučujeme naši směs Dalia espresso, která byla pro tento typ přípravy vytvořena (troška robusty zvýrazní její chuť a přidá trochu hořkosti, Etiopie vůni a Brazílie čokoládový nádech)
– pokud máte raději jemnější chuť, zkuste směs „Jihoamerická“ (Brazílie dodává čokoládový základ a Kolumbie trochu ovocné chuti a mírné hořkosti)
– a pokud chcete jednodruhovou arabiku, vybírejte podle specifikace chuti

Pákový kávovar
– hodí se téměř všechny kávy, tady záleží na chuťových preferencích
– pokud nejste na silnou kávu z páky zvyklí, začněte jemnějšími chutěmi jako Brazílie, Kolumbie nebo „Jihoamerická“
– pro začátek se vyhněte kávám, které mají v popisu nějaké citrusy či střední aciditu (např. Malawi )

French press/Turek
– tady máte volnou ruku při výběru, řiďte se pouze chuťovými preferencemi
– i ovocnější a kyselejší kávy při tomto způsobu přípravy aciditu hodně ztratí, nicméně pro začátek doporučujeme opět Dalia espresso, „Jihoamerická“, či Salvador

Filtrovaná/překapávaná káva
– v tomto případě velmi vyniknou ovocné druhy káv, jako Etiopie, Kolumbie, Malawi nebo Panama
– pokud však holdujete výraznějším kávovým chutím, určitě se neztratí Peru, Dalia espresso, Salvador nebo výběrová Brazílie Sao Silvestre.

Podle intenzity:

Jemná
Brazílie, Kolumbie, „Jihoamerická“

Výrazná
Salvador, Etiopie, Dalia espresso, Brazílie Sao Silvestre

Podle chuti:

Čokoláda, oříšky, koření
Brazílie, „Jihoamerická“, Dalia espresso, Salvador, Brazílie Sao Silvestre, Malawi

Ovocná, květinová
Etiopie, Kolumbie, Dalia espresso, Panama

Hořká
Salvador, Brazílie Sao Silvestre

S aciditou (kyselostí)
Kolumbie, Panama, Malawi