Publikováno Napsat komentář

Domácí příprava kávy – 1. díl – French press

French press

Na trhu už je téměř nepřeberné množství přístrojů k přípravě kávy. Nicméně stále tomu všemu vládne pár vyvolených, které bychom rádi popsali. Možná vám to pak při koupi pomůže s výběrem. Tento týden si popíšeme přípravu ve french pressu a v dalších týdnech budeme postupně přidávat další metody.

French press

French press

Jde o nádobku, která má v sobě píst se sítkem. Je to tak trochu příprava á la turek, ovšem s tou přidanou hodnotou, že vám nebude překážet lógr.

Jednoduchý recept na kávu ve French pressu:

  1. Namelte kávu nahrubo, některé částečky mohou mít více jak 1 mm.
  2. Vyndejte píst ven a nasypte do french pressu kávu. Doporučujeme tak 15 gramů na 250 ml. To jsou asi 2 odměrky, které bývají k french pressu přiloženy. Případně použijte kuchyňskou váhu, je bohatě dostačující.
  3. Zalijte vodou o teplotě cca 93 stupňů, je to asi jako když necháte ohřát vodu do varu, odstavíte a po 30 vteřinách můžete kávu zalít.
  4. Kávu důkladně promíchejte, aby se louhovala rovnoměrně.
  5. Dejte do french pressu zpět píst, ale ještě nestláčejte, píst pouze zabrání vychladání kávy.
  6. Po 4 minutách stlačte opatrně píst dolů a přelijte z french pressu všechnu kávu do hrníčku. Pokud něco ve french pressu zůstane, tak už to pak nebude chutnat dobře, protože se to bude dále extrahovat s ubíhajícím časem.

Pro fajnšmekry doporučujeme vyzkoušet recept od Jamese Hoffmanna, zde je odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=st571DYYTR8

French pressy různých velikostí a barev nabízíme také na e-shopu:

Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte nám dát vědět ať už zde v komentářích nebo na Facebooku!

Publikováno Napsat komentář

Espresso recept přidán k popisům káv

2 espresso hrníčky

Příprava espressa je trochu alchymie. Za takový obecný popis espressa se má nápoj připravený ze 7 g kávy, kdy do hrníčku nateče 25-30 ml kávy za dobu 25-30 vteřin.
Pokud si ale s kávovarem hrajete už delší dobu, zjistíte, že každá káva potřebuje recept trochu jiný. Při kratší extrakci je výsledná káva většinou ovocnější, bez sladkosti a bez hořkosti. Následně hrozně záleží taky na gramáži, je obrovský rozdíl, pokud použijete 7 gramů nebo 9 gramů kávy. Podle toho, jak vysoko se kávy pěstují, tak jsou zrna měkčí nebo tvrdší, čím výše pěstované, tím tvrdší a tím je pak v zásadě nutné je mlet jemněji a prospěje jim také delší extrakce.

Abychom vám ten život trošku usnadnili a hlavně, abyste tolik kávou neplýtvali, tak postupně přidáváme námi používané recepty při přípravě espressa v kavárně k jednotlivým popisům kávy. Chvíli nám to zabere, protože nemáme každou kávu skladem hezky uzrátou 10 až 14 dní, aby byla vhodná na espresso přípravu. Prozatím můžete recept najít u Brazílie Cerrado a Etiopie Yirgacheffe. Další kávy postupně budou časem přibývat.

Samozřejmě ne každému musí takto připravené espresso chutnat, protože také zaleží na čem kávu děláte, nicméně věříme, že to bude aspoň určitý odrazový můstek 🙂

U popisu kávy můžete tedy najít espresso recept říkající něco jako „18 g dovnitř, 50 g ven, 28 vteřin“.
Tento popis je vždy pro dvě espressa. Znamená to tedy, že do páky dáme 18 gramů kávy a z kávovaru pak vyteče 50 gramů kávy za dobu 28 vteřin. Čas měříme od momentu zmáčknutí tlačítka na kávovaru po opětovné zmáčknutí tlačítka kávovaru a zastavení extrakce.

Pro úplnost dodáváme informace o přístrojích, na kterých espresso ladíme:

  • Kávovar Brasilia Portofino – 2 hlavy
  • Mlýnek Mazzer Jolly a Faema Magnum On Demand
  • Voda měkčená, bez osmózy
Publikováno Napsat komentář

Péče o kávovar

Jak asi tušíte, i kávovar potřebuje též svou pravidelnou péči, ať už jde o domácí kávovar nebo profesionální. Každý potřebuje něco jiného a v jiném rozsahu a četnosti. Pokusíme se napsat aspoň takové základy péče o jednotlivé stroje. Několik let jsme automatické kávovary opravovali, takže můžeme říct, že tomu trochu rozumíme 🙂

Plně automatický kávovar

Plně automatický kávovar

Jedná se o přístroj, který má v sobě zabudovaný mlýnek na kávu a kávu vám vyrobí po stisku jediného tlačítka. Součástí takového kávovaru také bývá něco, čemu se říká spařovací jednotka. Je to takové srdce kávovaru, ve kterém se odehrává extrakce samotné kávy. Prvně se dovnitř káva namele a pak se spařuje horkou vodou a následně vytéká již hotová káva do hrníčku.
Jelikož se ve spařovací jednotce odehrává dost špinavé práce, je nutné ji pravidelně čistit. V zásadě až na Jura kávovary je vydělávatelná a doporučujeme nejméně 1x týdně ji vydělat z kávovaru ven a důkladně omýt vodou od veškerých zbytků kávy. Saponát nedoporučujeme, mohl by smýt mazání nebo zanechat pachovou stopu.
1x za měsíc doporučujeme také ze spařovací jednotky vyšroubovat kovové sítko s hromadou malých dírek a důkladně je očistit třeba starým kartáčkem na zuby. Mají jinak tendenci ucpávat se.
Určitě také hlídejte tvrdost vody, kterou do kávovaru lijete. Zavápnění bojleru bývá asi nejčastější poruchou kávovaru a také velice drahou. Pro domácí kávovary doporučujeme konvice Brita.

Pákový kávovar

Pákový espresso kávovar

U pákových kávovarů je údržba trochu jiná. Primárně je nutné pečovat o páku (portafilter) a misky v páce, které se zanáší zbytky kávy. Existuje na to speciální chemie, která se používá společně se slepou miskou. Vložíte asi čajovou lžičku chemie do slepé misky, pustíte do hlavy vodu, než se miska natlakuje a zastavíte tok vody. Za dalších 30 vteřin toto zopakujete a to celé tak aspoň 6-10x. Následně vymyjete z misky chemii a ještě ten stejný cyklus uděláte bez chemie, aby se veškeré zbytky chemie dostaly z hlavy ven. Není nutné už čekat 30 vteřin mezi cykly.
Stejně jako u automatických kávovarů pečlivě hlídejte tvrdost vody, čim vyšší, tím rychleji se zavápňuje těleso v bojleru a opravy bývají vždy drahé. U domácích pákových kávovarů doporučujeme používat aspoň konvici Brita, u profesionálních kávovarů jsou pak na místě změkčovače vody.
Odvápňování pákových kávovarů nebývá zrovna jednoduché, takže doporučujeme opravdu dbát na hlídání tvrdosti vody.
Pokud máte kávovar s vestavěnou nádržkou na vodu, tak doporučujeme aspoň 1x za dva týdny ji vyjmout a důkladně zevnitř umýt, dělají se v ní mazlavé nánosy.

Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte nám napsat na prazirna[zavinac]daliacoffee.cz nebo napište k příspěvku komentář, co nejdříve se vám ozveme.

Publikováno Napsat komentář

Nové výběrové kávy, které pro Vás chystáme

Jak už asi víte, nedávno jsme spustili naši kavárnu, což nám dalo pořádně zabrat posledního půl roku. Nejen časově, ale i finančně, jak už to tak bývá 🙂 Nicméně to nám nezabránilo v tom, abychom pro Vás sehnali nové úžasné výběrové kávy. Chystáme hned tři!

1) Kolumbie Palma Roja

Káva od farmáře Benedicta z kolumbijského regionu Tolima od holek z Chicas Industry. Tato káva pochází z unikátní odrůdy Castillo Trinidad, kterou mají dle Benedicta pouze 2-3 farmy v regionu, takže opravdová specialita! Očekávat můžete v chuti příjemnou aciditu a svěžest citrónové trávy a broskve. Jiskřící káva plná života a chutí!

Benedicto a jeho
manželka Helena

2) Etiopie Bombe

Káva, na kterou jsme se opravdu moc těšili, protože výběrová káva z Etiopie je vždy něco extra! Vůně a chutě plné meruněk a květin. Káva prošla speciální přípravou – prvně se zbaví slupky a dužiny a nechá se nasucho v teple fermentovat. Díky tomu v chuti zůstane zachována chuť červeného ovoce s komplexním a výrazným tělem a navíc je tento proces daleko šetrnější co se týče spotřeby vody oproti klasickému zpracování.

3) Guatemala Jacinto Lopez

Další bomba káva, na kterou se opravdu moc těšíme. Voněla po gumových medvídcích a v chuti se mění do jahod, třešní s nádechem vanilky. Tato farmářem vlastnoručně sbíraná káva nabízí pak krémové, mléčně čokoládové tělo. Už jen co jsme ochutnávali čerstvou kávu, pouhý den od upražení, hned nás zaujala svou komplexní chutí – to se jen tak nevidí!

Rodulfo Jacinto Jimenez Lopez – majitel farmy

Jenom co doladíme pražení a etikety, hned je vypustíme na e-shop a do prodejny. Také je určitě postupně upražíme na výběrový mlýnek v kavárně, takže budete moci ochutnat přímo u nás!
O spuštění prodeje těchto káv a dalších novinkách se dozvíte na naší FB stránce, proto nás sledujte, ať Vám nic neunikne :-).

Publikováno Napsat komentář

Cold brew – oblíbený letní kávový drink a jak na něj

Cold brew - Hario V60

Znáte cold brew? Ne? Je to vynikající, hlavně letní, kávový nápoj. Způsobem přípravy je to tak trošku podobné českému „turku“. Namelete kávu, zalejete studenou vodou a necháte louhovat do rána, to je asi tak ve zkratce.

Cold brew nabyl své popularity asi hlavně z důvodu toho, že touto přípravou v kávě vyniknou hlavně sladké a čokoládové tóny a naopak acidita je silně potlačena. Naturálně zpracované kávy se na cold brew obzvláště hodí, protože se do nápoje přenese chuť exotického ovoce a sladkost.

Náš recept na cold brew najdete níže:

  • 50 g čerstvě pražené kávy na 500 ml vody. Jinými slovy poměr 1:10. Doporučujeme například směs Dalia Espresso nebo Rwanda Vunga
  • Kávu namelte asi jako na filtrovanou kávu, trošku hruběji jako je sůl
  • Kávu dejte do libovolné nádoby, která má nejlépe zobáček na vylévání (dobře poslouží také třeba větší French press, nebo konvice se sítkem na čaj), zalejte ji kvalitní studenou vodou, důkladně promíchejte a nechte louhovat 12 hodin
  • Nyní je třeba přefiltrovat kávu, aby výsledné cold brew bylo čisté bez prachu. To by jinak způsobilo „hrubou“ chuť nápoje. Doporučujeme použít libovolný kávový filtr, třeba z V60 nebo překapávače, cokoliv, co najdete doma. Nezapomeňte filtr prvně promýt vodou, ať nemáte v cold brew chuť papíru. Nalejte do filtru opatrně kávu tak, aby se do něj dostalo co nejméně pevných částic (v případě French pressu prostě stlačte sítko opatrně dolů a kávu přelejte, nicméně chuť takto přefiltrované kávy bude hrubější). Namletá káva v nádobě v sobě bude držet ještě hodně vody, ale to nevadí, nijak z namletých zrn kávu nevymačkávejte. Vy chcete z kávy dostat jen to nejlepší! 🙂
  • Užívejte si vynikající cold brew na ledu, s cukrem, mlékem, jakkoliv vám bude chutnat!

Toto je pouze jeden z mnoha receptů, zkuste experimentovat, co vám bude chutnat nejvíce. Poměr kávy k vodě bývá od 1:4 až do 1:12, někdo to louhuje případně klidně i 24 hodin. V případě delšího louhování doporučujeme namlet kávu krapet hruběji, aby pak výsledný nápoj nebyl moc hořký, což značí přeextrahování.

Neváhejte nám napsat na náš email prazirna@daliacoffee.cz, pokud budete chtít poradit s přípravou nebo vybrat vhodnou kávu, jsme tu pro vás!

Publikováno Napsat komentář

Proč chci a vlastně taky nechci čerstvě praženou kávu

Hrníček kávy

Čerstvě pražená káva je skvělá. Nádherně voní, nádherně vypadá a ještě líp voní po namletí. Všichni bychom měli pít čerstvě praženou kávu! Ale vlastně ne tak úplně…

Je tady malý zádrhel ve formě oxidu uhličitého, který se vytváří v zrnech během pražení a zůstává zachycen uvnitř zrn. Postupně behem stárnutí kávy se ze zrn uvolňuje, to způsobuje ono nafukování sáčků s kávou. Proto také používáme sáčky s jednocestným ventilem, který umožní oxidu uhličitému ze sáčku uniknout ven a zároveň neumožní okolnímu vzduchu vniknout dovnitř. Pokud by tam jednocestný ventil nebyl, tak v krajním případě hrozí, že celý sáček tlakem plynu pukne. Už se vám taky někdy stalo, že byste se vsadili, že jste tu vaši krabičku s kávou zavírali a i přesto je víko nadzvednuté? Ano, opět za to může oxid uhličitý!

Proč je vlastně oxid uhličitý takový problém? Ovlivňuje bohužel extrakci kávy tím, jak z kávy při spaření vodou agresivně uniká. Do zrníček kávy pak nemůže voda pořádně vniknout a dostat z něj všechny ty aromatické látky, které u kávy tak zbožňujeme. Proto například v provozech, kde mají nejčastěji pákové espresso stroje, je nutné používat kávu upraženou nejméně 10 dnů před použitím. Ideálem je ovšem až 14 dní, kdy je opravdu jistota, že většina oxidu uhličitého ze zrn vyprchala. Na profi espresso pákových strojích by se totiž jinak taková káva chovala dost nepředvídatelně a hlavně by ani nebyla tak výrazná a dobrá, jak by mohla být.

Doporučujeme tedy všem, aby kávu nechali před spotřebou odležet, a to aspoň 5 dnů od data pražení, aby pak neměli pocit, že „té kávě něco chybí“.

U ovocnějších výběrových káv, například Kolumbie Tucan, se nám osvědčilo nechat ji odležet dokonce až 3 týdny po pražení. Pak byla opravdu top!

Máte podobnou zkušenost nebo vám chutná opravdu superčerstvá káva ihned po pražení? Dejte nám vědět!

Publikováno Napsat komentář

Nové platební možnosti na našem e-shopu

Současná moderní doba poskytuje spoustu různých vychytávek, které nám usnadňují život. Protože takové vychytávky také máme rádi, tak jsme se podívali více v detailu na možnosti plateb na našem e-shopu. Prvním krokem k příjemnějšímu nákupu je úprava emailu s údaji o objednávace a přidání variabilního symbolu a také QR kódu pro rychlé mobilní platby. Na obrázku je zeleně zvýrazněná čast, která byla nově přidána.

QR kód a variabilní symbol
QR kód a variabilní symbol

Jako další vylepšení plánujeme přidání platební brány. Ještě před rokem byly podmínky používání dost drsné, například strhnuté 3 % z transakce a k tomu ještě měsíční poplatek, ale evidentně doba se změnila. Na trhu je více hráčů, takže se už dá celkem vybírat. Rozhodně chceme také nějakou platební bránu, která bude umět nejen platební karty, ale také rychlé platby z účtu, protože to je dle našeho názoru nejpohodlnější způsob platby přes internet. Snad již za pár dnů, maximálně jednotek týdnů, budete moci této vychytávky využívat!

Publikováno Napsat komentář

Vliv tvaru sklenice na chuť kávy

Skleničky na kávu

Je zajímavé, jak tvar sklenice nebo hrnku ovlivní chuť. Funguje to u rumu, vína, šampaňského, stejně tak je to i u kávy jak jsme zjistili. Filtr z V60 jsme doma vždy pili z cappuccino hrníčku, někdy to bylo lepší, někdy horší, často jsem to přičítal na vrub přípravě víc než čemukoliv jinému.

No nicméně zjistili jsme, že když se nalije kávička do obyčejné úzké skleničky jako je na obrázku, tak kafe chutná daleko líp, výrazněji, šťavnatěji! Zřejmě je to díky tomu, že úzké hrdlo umožní sklouznutí kávy hezky dozadu na jazyk, kde je nejvíc chuťových buněk. Je to stejné jako u cuppingu, kdy člověk musí srknout kávu tak, aby skončila hezky vzadu na jazyku. Máte podobnou zkušenost?