Publikováno

Jak se vyvíjí cena kávy

Minulých několik měsíců bylo poměrně turbulentních, co se týče kávy. Jako první , někdy na podzim 2020, přišlo v Brazílii sucho, které ovlivnilo cenu kávy, protože to zrovna káva má kvést. Následně tu byly mrazy na jaře 2021, které zlikvidovaly hromadu úrody a teď ještě válka.

Společně se samotnou úrodou kávy měl na cenu vliv bohužel hodně i covid, který měl velký dopad na ekonomiku všech států. Konkrétně u kávy například kontejnerová doprava zdražila nějméně na pětinásobek, hodně také z důvodu nedostatku pracovníků.

Pro představu uveďme nějaká tvrdá data:

Cena kávy na burze v dubnu 2021 byla 60 korun za kilogram.

Nyní v březnu 2022 jsme na burze na 110 korunách za kilogram.

Jak vidíte, cena kávy za rok vzrostla asi o 80 %. Nutno dodat, že jde o cenu na burze, která v zásadě určuje výkupní ceny komoditních káv od farmářů. Takový ten základní kámen u kávy.

Pokud máme mluvit sami za sebe, tak u komoditních káv, konkrétně arabik, se cena zvednula u importérů opravdu asi o 40 %, což je vážně hodně. U výběrových káv a komoditní robusty naopak zase takové zvýšení cen nepozorujeme. Zatím to vypadá, že se spíše stírá cenový rozdíl mezi komoditní arabikou a výběrovou arabikou.
Osobně to kvitujeme poměrně pozitivně, protože aspoň můžeme koupit kvalitnější kávu za velice podobný peníz.

Bohužel pro zákazníka to samozřejmě tak pozitivní není, protože i ta nejlevnější káva musí nutně zdražit. Ne o 80 % jako na burze, ale jednoduše stejné ceny udržitelné nejsou. V našem případě to zdražení bylo asi o 10 % už před asi 3 měsíci a ceny už nehodláme v horizontu dalších měsíců zvyšovat. Snad nám tedy nadále udržíte přízeň!

Publikováno Napsat komentář

Soumrak káv a nové kávy

Lednový měsíc bude hodně zajímavý. Zajímavý pro nás a zajímavý samozřejmě i pro vás, nevím pro koho víc 🙂

Proč soumrak káv? Výběrová Rwanda Kigarama a pravděpodobně také Malawi uvidí svůj konec jak na eshopu, tak v kavárně. Díky enormnímu zájmu o kávová předplatná budeme odesílat přes 20 kg kávy na konci ledna a od každé z těchto káv nám zbývá jen asi 6 kg, tak bude fajn, když je ještě lidé z předplatných ochutnají. Máte tedy asi jen 2 týdny na to si je ještě objednat. V únoru už nebudou.

Teď pro změnu něco veselejšího. Už máme objednány 2 nové výběrové kávy, jednu z exotického regionu Papua Nová Guinea a druhou z Etiopie. Sice máme nyní v nabídce Etiopii Hunda Oli, ale ta je kávou promytou. Nově objednaná káva bude kávou naturálně zpracovanou. Více podrobností sdělíme později 🙂

Za týden či dva snad opět ochutnáme novou sklizeň z Kolumbie a opět vybereme nějakou výběrovou kávu od kamarádek z Chicas Industry, měly by tam být nějaké hodně šťavnaté, některá z nich by sa mohla chutí podobat nedávno prodané Keni.

Začátkem února by pro změnu měly dorazit nové kávy z Brazílie, opět výběrové a jednu z nich jsme si už zamluvili, opět od holek z Chicas Industry, na tuto se opravdu moc těšíme! Na cuppingu byla super. Experimentálně zpracovaná, takže to opravdu nebude jen o čokoládové chuti 🙂

Ať to shrnu, tak 2 kávy během ledna zmizí, nicméně další 4 kávy by mohly během dalších 2 měsíců přibýt, takže se opravdu máte na co těšit!

Publikováno

Nová káva v nabídce – Kolumbie bez kofeinu

Konečně jsme vyladili profil pro novou kávičku, která je unikátní tím, že je bez kofeinu. Jedná se o kávu z Kolumbie, která jde v chuti do čokolády, trošky koření a mající příjemnou limetkovou aciditu.

Existuje několik druhů jak z kávy odstranit kofein. Dříve to bývalo pomocí rozpouštědel, která zanechala pak v kávě velice nepříjemné chutě.

Tato káva je zpracovaná tzv. švýcarskou vodní metodou, která patří mezi nejšetrnější a s kávou mající stále přijemnou chuť. Zjednodušeně se dá říct, že se prvně namočí jedna várka zelené káva do vody, kam se vylouhují veškerá aromata včetně kofeinu a následně se odstraní z tohoto roztoku kofein. Pak se následné várky kávy ponoří do tohoto roztoku a jelikož je roztok plně nasycený aromaty, tak už ze zelené kávy nemůže přijmout další aromata, ale pouze kofein, který v roztoku chybí. Tím se ze zelené kávy odstraní pouze kofein se zachováním aromat. Následně se opět zbaví roztok kofeinu a může se celý proces znovu opakovat.
Říká se, že při tomto procesu ztratí káva trochu ze své chuti, takže se proces doporučuje spíše pro arabiky než robustu, protože arabika je aromatičtější a komplexnější než robusta.

Při tomto zpracování také zelené zrno změní barvu ze světle zelené na takovou šedo-zelenou. Můžete se podívat na fotku srovnání zrn na stránce produktu.

V kávě údajně zbyde pouze kolem 0,1 % kofeinu z původního množství. Proto si tuto kávičku můžete dát podobně jako my klidně v 8 večer a usnete i tak jako miminko 🙂

Publikováno

Kde nás můžete potkat v následujících týdnech

Fotka z Olimy

AKTUALIZOVÁNO 25. 11. 2021: Všechny trhy byly vládou zakázány 🙁


Pomalu máme za dveřmi předvánoční dobu a s tou začínají také vánoční trhy, kterých se rádi účastníme.

Jako první nás můžete potkat v Radosticích na vánočních trzích. Bude to tam naše premiéra. Vezmeme s sebou Moccamaster a budeme připravovat překapávanou kávu z několika různých káv, abyste mohli ochutnat naši produkci. Samozřejmě s sebou vezmeme i zrnkovou kávu na prodej.

Kdy: Pátek 26. 11. od 14:00 do cca 18:00

Kde: Kurty za hospůdkou Sokolovna

Odkaz na mapu: https://goo.gl/maps/gvoiKa3MSBmm8Sr76

Po Radosticích budeme hned další den v Silůvkách na vánočních trzích. Tato akce bývá většinou celkem velká, takže pokud nám ji kvůli covidu nezruší, tak moc doporučujeme ji navštívit! Sem s sebou vezmeme espresso kávovar, takže se můžete těšit na perfektní espressa, cappuccina, latté a další. Opět zásoba zrnkové kávy bude s námi 🙂

Kdy: Sobota 27. 11. od 13:00 do cca 18:00

Kde: Za obchodem v Silůvkách na parkovišti

Odkaz na mapu: https://goo.gl/maps/7CwRwucUHrD64nUSA

Přijďte, budeme se na vás moc těšit!

Publikováno Napsat komentář

Mráz v Brazílii a jeho vliv na cenu kávy

Zřejmě jste už někde zahlédli, že 20. července 2021 zasáhly Brazílii mrazy a sněžení, které tam doposud neměly obdoby. Dokonce někteří šedesátníci do tohoto dne sníh neviděli jinde než v televizi.

Denis Leonel, správce farmy Coqueiro, dělá prohlídku farmy po tom, co ji zasáhly silné mrazy v regionu Minas Gerais, Foto: REUTERS/Roosevelt Cassio
Denis Leonel, správce farmy Coqueiro, dělá prohlídku farmy po tom, co ji zasáhly silné mrazy v regionu Minas Gerais.
Foto: REUTERS/Roosevelt Cassio

Bohužel těmito mrazy byla zasáhnuta většina regionů, které pěstují kávu, což jsou převážně Cerrado a Minas Gerais. Odhaduje se, že přibližně 20 % kávovníků v oblasti Sul De Minas a dokonce až 40 % kávovníků v regionu Cerrado bylo zasaženo těmito mrazy.

Ostatní vlivy na cenu kávy

Aby toho nebylo málo, tak v Brazílii navíc tento rok kávovníky mají rok, kdy plodí méně. Kávovníky totiž plodí v cyklech, kdy jeden rok je úroda vyšší a druhý rok nižší a tak stále dokola. K tomu se ještě přidal nízký objem srážek na podzim v roce 2020, stejně tak na jaře 2021 před blížící se sklizní.

Zatím je těžké říci, jaký přesně vliv budou mrazy mít na budoucí produkci. Farmáři ještě stále zjišťují, jak moc byly kávovníky poškozené. Některé se budou muset pouze prořezat, což opět bude mít vliv na produkci v příštím roce. Někteří bohužel budou muset zlikvidovat celé keře a vysadit nové. Tato likvidace znamená výpadek 3 roky, protože až po této době kávovník nese plody.

Zmražené kávové třešně a listy visí na kávovníku poté, co Brazílii zasáhly silné mrazy. Foto: REUTERS/Roosevelt Cassio
Zmražené kávové třešně a listy visí na kávovníku poté, co Brazílii zasáhly silné mrazy.
Foto: REUTERS/Roosevelt Cassio
Cena kávy na burze

V roce 2020 byla cena kávy na burze asi 117 centů za libru kávy. Bohužel se k této mrazivé katastrofě ještě přidalo veliké sucho jak na podzim 2020, kdy na keřích začínají růst květy, tak na jaře 2021 před blížící se sklizní. Na začátku roku 2021 tedy kvůli suchu, a prognóze nižší sklizně, vzrostla cena kávy na přibližně 160 centů za libru. Následně po letošních mrazech se cena kávy vyšplhala na konci července až na 217 centů za libru, což je téměř dvojnásobek loňské ceny.

Globální dopad

Možná si řeknete, že Brazílie přece není jedinou zemí exportující kávu, takže to snad nebude taková hrůza. Bohužel Brazílie je ale tou zemí největší. Od ceny kávy v Brazílii se tudíž odvíjí celková cena kávy na burze a podle burzovní ceny se pro změnu řídí také ostatní země. Řídí se tím například výkupní ceny v Kolumbii ve zpracovatelských závodech a podobný domino efekt má vliv na celkový nárust ceny kávy na celém světě.

Co nás může čekat v blízké budoucnosti

Bohužel nic moc pozitivního. Cena kávy ať už komoditní nebo výběrové půjde nahoru odhadem o 10-15 %, už nyní importéři navyšují ceny. Ruku v ruce s tím šla kvůli koronaviru nahoru i cena přepravy, takže nárust ceny kávy je nevyhnutelný na dobu nejméně dalších dvou let.

Pokud vás zajímá více detailů o Brazílii a produkci kávy, tak si přečtěte tento článek.

Použité zdroje pro článek: Novinky od Falcon Specialty a Reuters

Publikováno 1 komentář

Běžné problémy s přípravou kávy a jak je odstranit

Možná se vám zdá, že ta vámi připravená káva není úplně nejlepší, že by to chtělo nějak zlepšit. Možnosti zlepšení se určitě najdou vždy. Případně vám poradíme jak si poradit s určitými nechtěnými vlastnostmi kávy.

Káva je málo výrazná

Pokud je káva v chuti takzvaně jalová, tak vyzkoušejte buď namlet kávu příště jemněji nebo zvyšte počet gramů. V obou případech se do vody vyextrahuje více aromatických látek a káva bude výraznější, čitelnější.

Káva je příliš hořká

Buď máte nekvalitní mlýnek, který nemele konzistentně a tím pádem vám vytvoří také hodně prachových částic, takzvaných “fines”, které se za krátkou dobu přílišně do kávy vyextrahují a způsobí hořkost chuti, nebo je káva příliš tmavě pražená.
V prvním případě to určitě vyřeší koupě lepšího mlýnku. Můžete si také přečíst náš článek o mlýncích na kávu.
Ve druhém případě vyzkoušejte použít při přípravě studenější vodu, klidně až 80 stupňů. Tím se zredukují hořké tóny v kávě, protože nedojde k tak velké extrakci. Může se tím utlumit celkový chuťový profil kávy, ale pokud je tmavě pražená, tak těch chutí už tam stejně moc nebude 🙂

Přiliš kyselá káva

Podobně jako v předchozím případě se dá pohrát s teplotou vody. Tentokrát ale směrem nahoru. Pokud je na vás káva přiliš kyselá, zkuste použít teplejší vodu než obvykle. Klidně i vařící, není pravda, že by se tím káva mohla spálit. To je jen pověra. Vyšši teplotou vody dochází k větší extrakci látek a pokud nemáte aspoň průměrně kvalitní mlýnek, tak se můžou opět přespříliš extrahovat prachové částice a tím způsobit vysokou hořkost kávy – odtud zřejmě pochází pověra o spálené kávě. Káva se praží kolem 200 stupňů, takže vařící voda už to nemůže víc pokazit 🙂

Pokud máte snad ještě jiný problém s přípravou kávy nebo vás jen něco zajímá, tak určitě dejte vědět a rádi vám poradíme!

Publikováno Napsat komentář

Káva z Brazílie – proč je tak oblíbená a něco o ní

Kávové třešně

Brazilská káva vždy měla a má své jméno. Je to takový prototyp kávové chuti, i přesto, že kávová kolébka je na úplně jiném světadílu. Proč to tak je? O tom si dnes něco povíme.

Brazílie je celosvětově největším producentem kávy. Vyprodukuje ročně cca 2,6 milionu tun kávy, což je přibližně třetina veškeré kávové produkce na světě. To už je pořádný balík kávy 🙂 Samozřejmě pokud jí vyprodukuje tolik, tak se nutně musí také někde použít. Obrovské množství se jí spotřebuje doma v Brazílii, dokonce se už v Brazílie vypije více kávy než ve Spojených státech. Plus se káva pak samozřejmě exportuje také do všech možných koutů světa.
Pro zajímavost z celkového množství exportované kávy dělá instantní káva 10 až 20 procent. Přitom 3/4 produkce instantní kávy mají na svědomí pouze 4 brazilské firmy. Zatímco zrnkovou či mletou kávu produkuje více než 1000 různých firem.
Co se týče arabiky a robusty, tak Brazílie produkuje asi z 80 % arabiku a zbylých 20 % připadá na robustu.

Proč je brazilská káva tak oblíbená

Za oblíbenost kávy z Brazílie může především její chuťový profil, který má zpravidla minimální aciditu a jde hodně do hořké čokolády, oříšků nebo nugátu. Je to zároveň z toho důvodu, že se v zásadě tato káva pěstuje trošku níže, než je obvyklé, již kolem 1000 metrů nad mořem. Tím pádem nedokáže do sebe do uzrátí natáhnout tolik minerálů a látek, které by rozvinuly komplexnější chuťové tóny.
Z toho důvodu jsou také brazilské kávy používané s takovou oblibou do základů kávových směsí, dodají kávě čokoládovou chuť a hořkost a pak se případně doladí kávou, která ma nějakou ovocitost nebo květinové aroma atd. Samozřejmě jsou zde vyjímky z tohoto brazilského čokoládového profilu, primárně ze segmentu výběrových káv, které by vás určitě dokázaly překvapit svou ovocností 🙂

Nicméně nutno dodat, že taková Brazílie São Silvestre je naše úplně nejprodávanější káva na eshopu roku 2021, pravděpodobně právě díky chuti, která jde do čokolády a krásně vynikne jak v mléku, tak černá. Pochází z regionu Minas Gerais, ve kterém se vypěstuje polovina veškeré brazilské kávy.
Trošku jemnější variantou je naše Brazílie Cerrado, která je chtělo by se říct takovou začátečnickou kávou, jemná, do čokoládky, s naprosto minimální aciditou.

Zdroj dat: https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Brazil

Publikováno Napsat komentář

Mít 15 barů nebo nemít 15 barů, to je ta otázka!

Extrakce kávy

Při výběru espresso kávovaru můžete často vidět, jak se výrobce ohání tlakem 15 barů nebo ještě víc. Platí, že čím větší tlak, tím lepší? Na to se dnes podíváme.

Proč vlastně tedy výrobce mluví o tlaku 15 barů? Je to z toho důvodu, že při extrakci kávy, když jde voda přes kávu, tak by tato extrakce měla probíhat pod určitým tlakem. Tím ideálem je ovšem tlak pouze kolem 9 barů. U profesionálních espresso přístrojů se ten tlak může pohybovat někde mezi 8 až 10 bary, záleží na konkrétním přístroji. Nutno dodat, že ať už je tlak 8 barů nebo 9, tak až tak výrazně chuť kávy neovlivní, jak by se mohlo zdát.

Uváděný tlak 15 barů je tedy pouze marketingovým tahem, aby mohl výrobce uvádět nějakou hodnotu, dát něco hezkého na samolepku na krabici. Těch 15 barů je v zásadě maximální tlak, který dokáže vodní čerpadlo vyvinout.

Tlak při extrakci jde také nastavovat, bohužel pouze u opravdu profesionálních přístrojů k tomu stavěných. U plně automatického kávovaru obávám se tohoto nebudete schopni. Ostatně dle našeho názoru to opravdu není ani potřeba. Daleko větších změn v chuti dosáhnete změnou hrubosti mletí.

Pokud by vás zajímala extrakce kávy detailněji, tak zde je jeden hezký anglický článek, kde se věnovali přenastavování tlaku a měření extrakce, to znamená měření toho, kolik rozpustných látek bylo v připraveném espressu. Čím vyšší procento, tím větší extrakce a chtělo by se říci, že tím výraznější káva. Samozřejmě i u extrakce je nějaký strop, kdy káva při vysokém procentu extrakce přestane chutnat dobře.

https://compoundcoffee.com/experiments/12_Brew-Pressure-Impact-Sidamo-Guji

Pokud vás zajímá u tohoto tématu něco dalšího, tak dejte vědět, rádi to probereme!

Publikováno Napsat komentář

Mlýnky na kávu – rozdíly a srovnání

Mlýnky Mahlkonig EK43 a Brazil Santos

Na trhu už nyní existuje strašná spousta mlýnků. Možná pomůže malý návod, jak se v nich vyznat. Mlýnky můžeme rozdělit prvně na ruční a elektrické. Dále ještě můžeme elektrické mlýnky rozdělit na nožové a s mlecími kameny.

Co je veškerou alfou a omegou mlýnku je jeho konzistence mletí. Ne nadarmo se říká, že je lepší koupit raději levnější kávovar a investovat více peněz do mlýnku. Pokud byste měli v kávě větší množství velice jemných, až prachových, částic a také větších kusů, což je klasický případ nožových mlýnků, tak káva bude zároveň podextrahovaná (kyselá, bez chuti), tak přeextrahovaná (hrubá, drsná, hořká, opět bez chuti). Jemné částice se totiž extrahují velice rychle, zatímco u větších úlomků to trvá déle.
Proto je nutné mít kvalitní mlýnek, který vám kávu namele na pokud možno stejně velké části.

Ukázka nerovnoměrnosti mletí nožového mlýnku


My tedy určitě doporučujeme pořídit mlýnek s mlecími kameny. Nožové mlýnky jsou sice levné, ale v případě kávy jsou to doslova vyhozené peníze.

Ruční mlýnky

Ruční mlýnky mají vždy mlecí kameny, jsou také super na cestování, při každodenním používání už to může být ale trošku otrava. Dají se pořídit za pár stokorun, jako například náš Ruční mlýnek na kávu, případně skončit až na několika tisících v případě Commandante C40.
Levnější mlýnky mají keramické mlecí kameny, vyznačují se dlouhou životností, zůstávají také dlouho ostré. Nesmíte ovšem narazit na kámen, pak bohužel mlecí kameny rychle odejdou na věčnost. Ocelové kameny se naopak dají naostřit a pokračujete dále.

V segmentu do cca 1500 Kč nejsou dramatické rozdíly v kvalitě ručních mlýnků, je tedy téměř jedno, po čem sáhnete. Uložení kamenů je podobné, kameny jsou vždy keramické. Zvládnou namlet spolehlivě na všemožné druhy alternativních příprav, ať už na french press, aeropress nebo moka konvičku. Na espresso se ovšem nehodí, na to nemelou dost konzistentně. Navíc by vám trvalo rok, než byste tu kávu pomleli 🙂

Pokud ovšem na ceně trošku přitlačíte, tak za cca 2200 Kč už se dá pořídit opravdu skvělý ruční mlýnek TIMEMORE C2. Hliníkové tělo, ocelové kameny, kvalitní uložení kamenů zajišťující konzistentní mletí, to vše tento mlýnek má. Vyrovná se nebo i předčí elektrické mlýnky stojící i dvojnásobek ceny. Mele také na ruční mlýnek hodně rychle a zvládne také mletí na espresso.

Za zmínku stojí určitě ještě i na začátku zmiňovaný mlýnek Commandante C40, který je na tom kvalitou zpracování a mletí ještě o trošku lépe než Timemore, ovšem cenovkou už atakuje 6 tisíc korun. Ten už opravdu hravě zvládne i espresso mletí, pokud vám nevadí ruční mletí.

Elektrické mlýnky

Jak už bylo řečeno, vyhněte se nožovým elektrickým mlýnkům. Káva z nich nikdy nebude dobrá a ani se vám nepodaří pokaždé namlet kávu stejně.

Elektrické mlýnky mají buď ploché mlecí kameny nebo kónické. Pro domácí použití je to v zásadě jedno. O plochých kamenech se říká, že melou konzistentněji než kónické, ovšem jsou také dražší a rychleji se zahřívají.

V případě koupě elektrického mlýnku je také nutné zvážit na jaké použití bude hlavně sloužit. Jestli bude pouze na alternativní přípravu kávy nebo na espresso.

V případě alternativních příprav můžeme doporučit mlýnek Wilfa Svart WSCG-2, stojí nový kolem 3000 Kč. V případě zájmu ho také dokážeme sehnat. Má kónické kameny, rychlé nastavení hrubosti mletí, s předvolbou pro jednotlivé druhy příprav, a s nízkou cenovkou je to ideální pracant. Káva je namleta do „šuplíčku“, takže budete trošku bojovat se statickou elektřinou, ale to je opravdu jen detail. Pozor, tento mlýnek nezvládne mlet na espresso! Nelze ho nastavit dostatečně najemno.

Jako začátečnický model pro espresso bychom doporučili Bezzera BB005 TM. Mlýnek má opět kónické kameny, plynulé a jemné nastavení hrubosti mletí a také časovač mletí. Jemné a plynulé nastavení hrubosti mletí je opravdu velice cenné, protože občas u espressa potřebujete extrakci jen opravdu maličko poupravit a u krokově nastavitelných mlýnků je to problém. Jejich krok totiž často bývá až příliš velký.
Mlýnek má také časovač, kdy si nastavíte, kolik vteřin se má káva mlít po sepnutí tlačítka za držákem portafilteru (páky).
Cena se pohybuje kolem 8500 Kč, bohužel mlýnky na espresso bývají dražší a tento mlýnek patří opravdu mezi nejlevnější a svou funkcionalitou mezi nejlepší v poměru cena/výkon.

Závěrem

Za roky práce s kávou jsme vystřídali a vyzkoušeli už opravdu hodně mlýnků, převážně tedy mlýnků na espresso. Pokud byste měli jakékoliv dotazy, nevěděli, jaký mlýnek vybrat, tak nám určitě dejte vědět třeba na Facebooku, Instagramu nebo zde v komentářích. Rádi vám pomůžeme!

Publikováno

Důležitost vody při přípravě kávy a co všechno chuť kávy ovlivňuje

Voda ve sklenici

Proč je voda tak důležitá

Espresso je z 90 % voda. Ve filtrované kávě je toto číslo ještě větší, voda zastupuje až 98 % objemu nápoje. Už tato čísla napovídají, proč je kvalita vody při přípravě kávy tak moc důležitá. Z vody, která nechutná dobře sama o sobě, nikdy totiž nepřipravíte dobrou kávu.

Tvrdost vody, kyselost, zásaditost a ještě více dalších detailů

U vody se uvádí tvrdost vody trvalá a přechodná (lze odstranit převařením). Dle množství minerálů pak uvažujeme o vodě měkké nebo tvrdé. Nás zajímá asi nejvíce množství vápníku a hořčíku obsaženého ve vodě. Tyto dva prvky totiž velice ovlivňují extrakci jednotlivých aromatických látek. Technicky vzato převážně hořčík má na svědomí extrakci aromatických látek díky pozitivnímu náboji, zatímco aromatické látky mají náboj negativní. Tím pádem atomy hořčíku přitahují aromata s negativním nábojem.

Ovšem aby to nebylo tak jednoduché, tak jak se říká – všeho moc škodí. Dle množství rozpuštěných látek ve vodě můžeme vodu označit jako „těžkou“ a „lehkou“. Těžká voda obsahuje hodně rozpuštěných látek a má problém následně do sebe „vměstnat“ další atomy aromat. Pro změnu voda lehká má nedostatek látek, které by aromata mohly navázat.

Dále musíme také vzít v potaz kyselost a zásaditost vody. Optimální pH vody je mezi 6-8. Pokud by měla voda menší pH než 4 nebo větší než 11, tak je znečištěná silnou zásadou či kyselinou a je nebezpečná pro lidské zdraví.
Optimální vlastnosti vody dle kávové asociace SCA jsou uvedeny níže:

VlastnostIdeálPřijatelný rozsah
ZápachBez zápachuBez zápachu
ChlórŽádnýŽádný
Tvrdost vody způsobená vápníkem50-175 ppm CaCO350-175 ppm CaCO3
Zásaditost40 ppm40-70 ppm CaCO3
pH7,06-8
Optimální vlastnosti vody dle SCA

Jak je vidět z tabulky výše, ve vodě nesmí být obsažen žádný chlór. Ovlivňuje totiž zásadním způsobem chuť kávy. Káva je pak díky chlóru hořčí a crema (pěna) na espressu světlejší. Aby byl chlór z vody odstraněn, je nutné použít filtraci obsahující aktivní uhlí (například Brita filtry).

Druhy filtrace

Nejčastěji se používají 3 druhy filtrace:

  • Změkčovač
    Asi nejlevnější způsob filtrace, kdy se díky katexovému filtru nahrazují atomy vápníku a hořčíku za atomy sodíku, bez ovlivnění zásaditosti vody. Díky změkčovači je pak voda měkká a šetrná vůči technice, protože se omezí usazování vápníku na minimum. Odstraněním vápníku a hořčíku ovšem ztratííme ovšem kontrolu nad chutí kávy a extrakcí kávy.
  • Filtrační patrony s aktivním uhlím
    Na trhu jich existuje několik druhů. Díky změně zásaditosti můžete ovlivnit výslednou chuť kávy. Tyto patrony také vodu změkčují, ale v zásadě ne tolik jako změkčovače. Nejvíce používáné jsou patrony od Brity a BWT.
  • Osmóza
    Skládá se z několika částí, kdy v první najdete superjemné síto, přes které je voda pod velkým tlakem protlačována a díky tomu jsou z vody odstraněny prakticky všechny rozpuštěné látky. V podstatě dostanete na výstupu destilovanou vodu, tím pádem v dalších částech osmotické filtrace je nutné vodu opět mineralizovat. Můžete si tak prakticky namíchat vodu přesně dle svých představ. Nevýhodou je poměrně velké plýtvání vodou, kdy na 1 litr filtrované vody spotřebujete asi 4 litry vody, někdy i více.

Jak je z tohoto článku asi poznat, tak správně připravená káva, která má chutnat dobře, není jen o tom správně kávu namlet a mít vychytaný proces samotné přípravy, ale potřebujete k tomu také kvalitní vodu. Schválně někdy zkuste připravit kávu stejným způsobem a jen použijte pro každou přípravou jinou vodu (balená vs. kohoutková, balená vs. filtrovaná atd.). Dejte nám pak vědět vaše poznatky, rádi si je přečteme nebo nám o nich řekněte v kavárně!

Použité zdroje:

https://www.bloom.coffee/en/blog/the-importance-of-water-in-coffee
https://sca.coffee/research/coffee-standards